Krijtmolenbier

Dank voor uw belangstelling in het Krijtmolenbier!

 

Verkrijgbaarheid en bestellen

De flesjes zijn verkrijgbaar in een cadeauverpakking van vier flesjes voor € 14,95 De flesjes zijn ook los verkrijgbaar voor € 3,50. Door het kopen van een flesje Krijtmolenbier van € 3,50 steunt u met € 1,00 niet alleen de molen, maar kunt u dus ook nog eens genieten van een heerlijk fris en fruitig biertje. Biologisch Krijtmolenbier wordt gebrouwen door de ‘Waterland Brewery’ in Monnickendam. 

Het bier is alleen verkrijgbaar op de Krijtmolen op Open Dagen en speciale dagen als Monumentendag en Nationale Molendag. Het kan ook per e-mail besteld worden via krijtmolenbier@krijtmolen.nl

In principe kan de bestelling op dinsdagavonden van 17.00 tot 20.00 uur worden opgehaald of na afspraak. Het krijtmolenbier is exclusief voor de molen en niet verkrijgbaar in de winkel.

Krijtmolen d’Admiraal in Amsterdam-Noord.

Krijtmolen d’Admiraal is een unieke historische molen die al eeuwenlang een belangrijke rol speelt in de Amsterdamse geschiedenis door kalk- en vulkaansteen te malen tot krijt en tras – ingrediënten voor metselspecie waarmee heel wat Amsterdamse gebouwen zijn opgetrokken. 

Na haar bloeiperiode raakte de molen na de oorlog ernstig in verval. In 1967 redde een speldjes-actie de krijtmolen van de ondergang. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers en de verkoop van duizenden speldjes kon de molen na restauratie weer draaien. De molen behoeft echter voortdurend onderhoud. Onlangs nog hebben we de rieten kap volledig vernieuwd. En binnenkort starten we met vernieuwing van de molenzaal waar vele jubilea, feesten en vergaderingen worden gehouden. Om de molen en de zaal een boost te geven starten we nu met iets volwassener dan speldjes: fruitig biologisch witbier als frisse start van de langverwachte lente en onderstreping van een volle zomer.

 


Krijtmolenbier
Waarom bier en waarom Monnickendam?

Daar zijn verschillende redenen voor. De belangrijkste reden is dat de molen in 1792 door Elisabeth Admiraal is gebouwd met de winst uit haar brouwerij gevestigd aan het Zuideinde nummer 4 in Monnickendam. Want de toen al 90-jarige Elisabeth was tot het einde van haar leven een ondernemende vrouw! Behalve te investeren in een windmolenbedrijf in Buiksloot kwam zij ook uit een aanzienlijke brouwersfamilie. Hun brouwerij stamde al uit 1688! Trouwens ook haar man, Roelof de Leeuw, stamde uit een brouwersfamilie uit Oostzaan. Bierbrouwen speelde dus een belangrijke rol in deze familie. Dus waarom niet opnieuw bier in Monnickendam laten brouwen om de krijtmolen te steunen! En vanwege de kleur van het krijt moest het natuurlijk witbier worden. 

Daarnaast hebben we het in beide gevallen, bierbrouwer en molenaar, over oer-Nederlandse ambachten: de combinatie is snel gemaakt!

Daarom verkoopt de Krijtmolen, als ode aan Elisabeth Admiraal, deze zomer exclusief Krijtmolen witbier. Een nazaat van deze krachtige dame, onze mascotte Rietje Admiraal, helpt ons hier natuurlijk bij. Door de aankoop van Krijtmolenbier draagt u bij aan het behoud van dit unieke monument en zorgt u ervoor dat de Krijtmolen nog vele jaren kan blijven draaien.

Deze pagina zal voortdurend vernieuwd worden en met nieuws worden uitgebreid.