De molenaar

De huidige molenaar van de Krijtmolen is sinds 1989 Harm-Ydo Hilberdink (Groningen 1958). Zijn voorganger was Henk van Petten, die om gezondheidsredenen met het molenaarsvak moest stoppen.
Hilberdink leerde het molenaarsvak van de in molenkringen bekende Groninger molenaar Bernard Dijk. De korenmolen van Vierhuizen (bij Zoutkamp) was twee jaar lang de lesmolen waar hij zijn praktijkervaring opdeed. Het examen werd in november 1976 afgenomen op ‘De Korenschoof’ in Noordlaren. Op 5 maart 1977 nam hij in Amsterdam het Getuigschrift voor Vrijwillig Molenaar in ontvangst op de jaarvergadering van de vereniging ‘De Hollandsche Molen’. Hij was toen de jongste gediplomeerde molenaar van Nederland.
Vanaf dat moment vormde hij samen met collega molenaars Harm van Huis en Herman Wildenberg in de weekenden een driemanschap op korenmolen ‘De Meeuw’ in Garnwerd.Na twaalf jaar malen voor diverse bakkers en particuliere afnemers verliet hij Groningen i.v.m. zijn studie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten om regisseur te worden.

Ondanks zijn vaste voornemen om eerst zijn studie af te ronden en dan pas op zoek te gaan naar een ‘nieuwe’ molen, kwam hem ter ore dat er voor de Krijtmolen in Buiksloot een nieuwe molenaar werd gezocht.Na diverse gesprekken met het toenmalige molenbestuur onder voorzitterschap van Dhr. Bob Groot kreeg hij op 19 maart 1990 de sleutel van de molen. Sindsdien is hij de vaste molenaar van Krijtmolen d’Admiraal.
Al meer dan 25 twintig jaar laat Harm-Ydo, naast zijn werk als theater- en televisieregisseur, de molen regelmatig draaien en bij voldoende wind ook malen. Meer informatie over het vrijwillig molenaarschap leest u hier