Nieuwsbrief Krijtmolen d’Admiraal – januari 2023

In deze editie een terugblik op het Midwintermalen, de molen in een nieuw licht en aandacht voor een nieuwe trend in de molenzaal.

Beste vrienden en relaties, 

Allereerst de beste wensen voor 2023! Dat het maar een mooi, gezond en voorspoedig jaar mag worden. En dat al onze wensen en dromen uit mogen komen…Terugblik Midwintermalen 2022

Op 17 december jl. vond het Midwintermalen op de Krijtmolen plaats. Ruim 200 bezoekers uit de buurt genoten van een spannend Kerstverhaal met Elisabeth – Scrooge – Admiraal in de hoofdrol, van mooie meerstemmige kerstliederen en lekkere hapjes en drankjes. De geur van stroopwafels, warme chocolade en glühwein mengde zich door de molen. De feestelijk draaiende molen en sfeervolle aankleding zorgde verder voor een waar kerstgevoel; precies wat wij voor ogen hadden. Ondanks de stevige kou bleef het tot laat gezellig druk. En waar we ook heel dankbaar voor zijn waren de donaties die spontaan zijn gegeven; deze komen ten goede aan het onderhoud van de molen. Tot slot willen we de vrijwilligers (gidsen) en het Buurtfonds van de Postcodeloterij bedanken. Zonder hen was deze eerste editie van het Midwintermalen niet mogelijk geweest. We zijn er zeker van dat deze avond het begin is van een mooie jaarlijkse traditie. Nieuw Licht voor de molen: een pilot voor Amsterdam

Misschien is het de oplettende passant al opgevallen: de molen krijgt nieuwe aanlichting. De oude schijnwerpers zijn inmiddels vervangen door nieuwe led-verlichting. Deze lampen verbruiken aanzienlijk minder stroom. Dat is echter niet alles. Het ontwerpbureau Studio DL heeft samen met de gemeente Amsterdam de Krijtmolen aangewezen als pilot voor een speciaal ontwerp. Deze aanlichting zal de molen in het totaal beter uitlichten en in sterkte meedraaien met de stand van de wieken. Een ingewikkeld systeem van zenders in de kap en op de schijnwerpers afzonderlijk maakt dit mogelijk. De eerste van 3 fases is afgerond, waarbij de schijnwerpers voornamelijk de kapconstructie en de wieken aanlichten. Fase twee en drie zullen het geheel afmaken door het molenlijf en voorzijde van de molen hun eigen belichting te geven. Dan pas zal alles in balans zijn.  Wij zijn heel benieuwd! Als de pilot slaagt wordt het ook op de rest van de monumenten in Amsterdam toegepast.


Nieuwe trend in de molenzaal.

Al vele jaren wordt de molenzaal verhuurd voor cultureel-maatschappelijke bijeenkomsten, voorstellingen en vieringen (www.molenzaalkrijtmolen.nl ). Daarmee wordt tegelijk een bijdrage geleverd aan het onderhoud van de molen. Meer en meer particulieren en organisaties weten de molen te vinden als locatie voor hun activiteiten. De laatste tijd blijkt er steeds meer vraag te zijn naar de populaire high tea voor een gezellige bijeenkomst in de molenzaal. Daarom is het heel fijn dat we speciaal voor de High Tea een kwaliteits cateraar hebben gevonden in de persoon van Danielle Dingemans uit Zeist.   Met haar bedrijf ‘De Smaak van Daan’ heeft ze al een aantal keren een bijenkomst  kunnen cateren en het blijkt een geweldige match met de molen en onze gasten. Interesse ? Kijk gerust eens op haar website: www.smaakvandaan.nl.

De Krijtmolen blijft doorgaan met het verder verbeteren van het onderhoud, en met nieuwe plannen voor meer activiteiten. Donaties blijven welkom op bankrekening nummer NL71RABO0135630967 t.n.v. St. Krijtmolen d’Admiraal te Amsterdam, o.v.v. ‘Vrienden van de Krijtmolen’.