Nieuwsbrief Krijtmolen d’Admiraal: mei 2022

Over de Nationale Molendagen, de Zomerplantjesmarkt en een nieuw dak…

Beste vrienden en relaties van de Krijtmolen,  Het Jaar van de Molenaar is goed begonnen, zoals jullie vast wel hebben meegekregen uit de berichtgeving. Tijdens een onstuimige zaterdagochtend lukte het honderden molens uit binnen- en buitenland op 9 april om een geslaagde recordpoging te doen – en daarmee het Guinness Book of Records te halen. Molenaar Harm-Ydo Hilberdink had het er nog flink mee te stellen – want ook onze Krijtmolen deed natuurlijk mee. Deze en volgende weken zijn er weer wat activiteiten die we graag onder jullie aandacht brengen. Vandaar deze extra editie.

 

 De nationale molendagen komen er weer aan.

Op 14 en 15 mei a.s. zijn we weer open tijdens de nationale molendagen. Dan kan het publiek zonder coronabeperkingen weer een kijkje komen nemen op de Krijtmolen. Dit jaar is er een bijzonder samenwerkingsinitiatief waarin wij samen met poldermolen ‘de Twiskemolen’ en Biksteenmolen ‘de Vlijt’ in Oostzaan op zaterdag 14 mei als ‘buurmolens’ naar buiten treden. Hoe leuk is het om kennis te maken metdrie verschillende molens op 1 dag! Er zijn bij de molens diverse activiteiten waaronder een speciale vaartocht met de ‘Koeman-express’ tussen de Twiskemolen en ‘de Vlijt’. Het tochtje kost € 2,50 – en de fiets mag mee zodat daarna per fiets de Krijtmolen bezocht kan worden. Bij beide molens ligt een uitgestippelde fietsroute klaar. De openingstijden voor de Krijtmolen zijn zaterdag 14 mei van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 15 mei van 10.00 tot 15.00 uur.

Zomerplantjes Markt
Na het grote succes van vorig jaar is er ook dit jaar weer een zomerplantjes markt op het terrein van de Krijtmolen. Dit keer in combinatie met de Nationale Molendag van zaterdag 14 mei. Hoe leuk is het om eerst de molen te bekijken en daarna met een tas vol unieke plantjes weer naar huis te gaan.De zomerplantjesmarkt is een samenwerking van de Krijtmolen met twee kleinschalige kwekers die juist op deze Molendag een bijzonder aanbod hebben: Noorderbloemen en The Studiogarden. Open tussen 11.00 en 15.00 uur. 

Het lek is boven
Een molen vraagt voortdurend onderhoud. Na de restauratie van het riet en het houtwerk, deden zich lekkages voor in de maalruimte van de molen. Met name het houtwerk had daar flink van te lijden. Gelukkig is het lek nu boven – en gerepareerd. Er is een nieuwe daklaag aangebracht op de platte delen van de stelling (de omloop). We gaan er van uit dat de lekkages nu verholpen zijn – maar door de droogte van de afgelopen tijd hebben we nog geen testgelegenheid gehad. Een bijzondere bijkomstigheid was dat de dakdekker ons nog net de laatste rollen van dit soort dakbedekking kon leveren. Die bleken uit Rusland te komen en zijn door de boycot hierna niet meer verkrijgbaar. We hebben even geaarzeld, maar ondanks onze bezwaren tegen de oorlog toch maar besloten van dit aanbod gebruik
te maken…

Extra Openmonumentendag op 19 juni

In het kader van het Jaar van de Molenaar zal de Krijtmolen ook meedoen aan een speciale extra ‘Open Monumentendag’ op zondag 19 juni. De organisatie is nog in volle gang maar in de volgende nieuwsbrief meer informatie. Meer weten over het jaar van de molenaar? Kijk dan dit you-tube filmpje; https://youtu.be/CCgb82Mne3MDe Krijtmolen blijft doorgaan met het verder verbeteren van het onderhoud, en met nieuwe plannen voor meer activiteiten. Donaties blijven welkom op bankrekening nummer NL71RABO0135630967 t.n.v. St. Krijtmolen d’Admiraal te Amsterdam, o.v.v. ‘Vrienden van de Krijtmolen’.