Nieuwsbrief Krijtmolen d’Admiraal: voorjaar 2022

Over NL Doet, de seizoensopening voor de vrijwilligers, een recordpoging op 9 april en een sponsorbijeenkomst voor de Molenzaal op

Beste vrienden en relaties van de Krijtmolen
,
Terwijl buiten sneeuw valt en er zelfs op een enkele plaats geschaatst wordt, is het nieuwe molenseizoen van de Krijtmolen inmiddels van start gegaan. In deze Nieuwsbrief aandacht voor de NLDoet-dag van 11 maart, onze vrijwilligersbijeenkomst van eind maart, presentatie van een jubileumboek over het ambacht van Molenaar, een recordpoging op 9 april en een extra Open Monumentendag op 19 juni. 

NLDOET
Net als voorgaande jaren is de Krijtmolen tijdens de NLDOET-dag weer flink onder handen genomen om ‘seizoensklaar’ te zijn. Met steun van het Managementteam van Handelsbanken en enkele buurtbewoners is de molen weer flink opgefrist tijdens een zonnige NLDoet-dag op 11 maart. De bankiers en buurtbewoners lieten zich van hun beste kant zien – en waren niet bang om hun handen vies te maken en de armen uit de mouwen te steken.

    


Vrijwilligers en bestuursleden bijeen

Op een even zonnige middag eind maart hebben meer dan 20 vrijwilligers en bestuursleden van de krijtmolen samen het glas geheven op het nieuwe seizoen en de plannen besproken voor een forse opknapbeurt van de Molenzaal.  2022 Jaar van de Molenaar – recordpoging op 9 April op eerste open molendag.
Het Gilde van Vrijwillige Molenaars bestaat dit jaar 50 jaar. Om de molenaars en hun molens in het zonnetje te zetten zijn er verschillende activiteiten gepland. Bij zo’n mooi jubileum hoort uiteraard een jubileumboek – en waar kan je beter het eerste exemplaar feestelijk presenterendan op de Krijtmolen!  Op donderdag 31 maart kwamen zo’n 60 molenaars en andere genodigden samen in de molenzaal om dit feestje te vieren.Onze molenaar mocht iedereen met een welkomstspeech welkom heten waarna tal van sprekers het belang van de vrijwillige molenaars voor het Nederlandse molenbezit benoemden.  Zonder al deze gepassioneerde mannen en vrouwen zouden de molens als levenloze monumenten alleen maar mooi staan te wezen en wachten op een volgende restauratie.  Door hen zijn draaiende en soms ook malende molens weer een wezenlijk onderdeel van het dagelijks leven van de Nederlanders en bezoekers uit de hele wereld. Het jubileumboek bestaat niet alleen uit een beschrijving van de geschiedenis van het Gilde maar staat bol van de prachtigste foto’s van molenaars en molens uit het gehele land. Het geeft een mooi beeld van de grote verscheidenheid aan mensen die zich inzetten om de molens te laten draaien.
De Krijtmolen heeft een prominente plaats in het boek omdat zowel de nominatie als het uitroepen van het ambacht van molenaar tot immaterieel erfgoed van Unesco ook in de molenzaal plaats vond. Naast de hoofdstukken waarin herinneringen opgehaald en mooie verhalen en anekdotes te lezen zijn is er ook ruimte voor eigentijdse onderwerpen. Zo mocht onze molenaar Harm-Ydo Hilberdink, samen met collega-molenaar Johan van Dijk, een bijdrage leveren over het thema ‘Diversiteit’. Dit boek De samenstellers van het boek hebben hun best gedaan door deze inhoudelijke keuzes te laat zien dat het Gilde klaar is voor de volgende generatie molenaars die ook de komende 50 jaar weer molens in beweging zullen houden.   
Zie https://vrijwilligemolenaars.nl  voor meer activiteiten.

In verband met het ‘Jaar van de Molenaar’ staan er allerlei speciale activiteiten op het programma.  Iedere maand staat een andere provincie centraal. In Mei zal dat Noord-Holland zijn. Op 9 april zal landelijk een poging gedaan worden om een record te gaan halen en zoveel mogelijk molens tegelijk te laten draaien tussen 11.00 en 12.00 uur.   Natuurlijk doet de Krijtmolen mee! Omdat het die dag ook de eerste open molendag voor de Krijtmolen van dit seizoen is zijn we sowieso open van 10.00 tot 15.00 uur maar het uur ‘record draaien’ is extra leuk natuurlijk.  Graag nodigen molenaar en krijtgidsen iedereen uit om juist het ‘recorduurtje’ langs te komen.  De koffie zal klaar staan.


Extra Openmonumentendag op 19 juni

In het kader van dit bijzondere jaar zal de Krijtmolen ook mee doen aan een speciale extra ‘Open Monumentendag’ op zondag 19 juni.   De organisatie is nog in volle gang maar in de volgende nieuwsbrief meer informatie over deze dag waarin een aantal molens in Amsterdam en Weesp speciaal open zullen zijn. Meer weten over het jaar van de molenaar?  Kijk dan dit you-tube filmpje;  https://youtu.be/CCgb82Mne3M

De Krijtmolen blijft doorgaan met het verder verbeteren van het onderhoud, en met nieuwe plannen voor meer activiteiten. Donaties blijven welkom op bankrekening nummer NL71RABO0135630967 t.n.v. St. Krijtmolen d’Admiraal te Amsterdam, o.v.v. ‘Vrienden van de Krijtmolen’.