Kerst-Nieuwsbrief Krijtmolen d’Admiraal: Kerst 2023

Kerst-Nieuwsbrief Krijtmolen d’Admiraal

In deze Kersteditie informatie over de crowdfunding voor isolatie en aanpassing van de Molenzaal, het Midwintermalen en een heerlijk krijtmolenbierrecept.

Beste vrienden en relaties,

De feestmaand is begonnen! Sinterklaas is aan zijn laatste sprint begonnen en aanstaande zondag begint de Advent: de aanloop naar de Kerst. Nog vóór de Kerst houden we voor de tweede keer het ‘Midwintermalen’ op zondag 17 december van 16-20 uur. En over een paar weken begint het nieuwe jaar; een jaar met weer veel activiteiten, met als eerste doel: een nieuw uiterlijk voor de Molenzaal.

 

Midwintermalen

Evenals vorig jaar zullen we ook dit jaar weer een feestelijke afsluiting van het jaar organiseren. We gaan midwintermalen; een mooie traditie op flink wat molens in Nederland zo rond de kortste dag van het jaar. Op zondag 17 december van 16.00 uur tot ongeveer 20.00 uur staan de deuren van de Krijtmolen wagenwijd open. En bij voldoende wind malen we oesterschelpen voor een oesterbankenproject op de Noordzee. Dit – gratis toegankelijke – evenement begint na het succes van vorig jaar al echt een traditie te worden; een ontmoetingsplek voor onze molenvrienden en omwonenden. Help dit succes uit te bouwen en kom een kijkje nemen op deze bijzondere avond. En laat het ook vooral weten aan vrienden en bekenden!

Ervaar de unieke sfeer van de molen bij avond en snuif het kerstgevoel in de gezellig aangeklede Krijtmolen. Ontmoet elkaar onder het genot van live Kerstmuziek, glühwein of een heerlijke kom soep! Een aantal ondernemers uit de omgeving van Amsterdam Noord presenteren hun producten, waaronder ‘De Amsterdamse Zeepfabriek’; Siropen van buurvrouw Liza; wijnhandel ‘De Geheime Dienst’ en volkorenmeel van de korenmolen ‘De Hoop’ uit Den Oever. Verder een presentatie van buurtinitiatief ‘Buuf en Buur’ van het Purmerplein. Daarnaast staan op het programma twee optredens:

  • Om 30 en 18.30 uur wordt er een bijzonder kerstverhaal voorgelezen met Elizabeth Admiraal in de hoofdrol. Een spannende vertelling voor jong en oud.
  • Om 00 en 19.00 uur treedt de muziekgroep ‘Zagerij Zeist’ op met Nederlandse en Engelstalige kerstliederen en Ierse folk. Meezingen mag!

Natuurlijk zijn de molenaar, krijtmolengidsen en bestuursleden aanwezig om u rond te leiden en het verhaal van de Krijtmolen te vertellen. De entree is gratis (al is een kleine bijdrage voor het onderhoud natuurlijk altijd welkom).

Het midwintermalen wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van Bewonersinitiatieven DOCK Amsterdam Noord.

 

Crowdfunding voor de molen

Afgelopen oktober hebben we een bijeenkomst gehouden met 15 aanwezigen om ideeën te verzamelen voor de financiering van een flinke opknapbeurt van de Molenzaal. We gaan de zaal verduurzamen en verfraaien aan de hand van adviezen van het Hout- en Meubileringscollege en van adviesbureau ‘De Groene Grachten’. In de eerste fase willen we € 17.500 steken in dak- en raamisolatie van de Molenzaal, waarvoor we € 10.000 subsidie hebben aangevraagd bij de Provincie Noord-Holland. Dat scheelt ons straks flink in de stookkosten.

Daarnaast gaan we voor € 7.500 de entree en de zaal opknappen en de verlichting vernieuwen. Met de vernieuwing van de entree zijn we inmiddels begonnen. Om deze ‘krijtfunding’ te faciliteren worden we ondersteund door De Hollandse Molen. U kunt hiervoor NU al geld doneren viahttps://www.molens.nl/projecten In het voorjaar van 2024 willen we een grandioze veiling houden om de resterende kosten bijeen te brengen. Wordt vervolgd: hou de Krijtmolen Nieuwsbrief in de gaten!

 

Recept: Mosselen met Krijtmolenbier

Vanwege de grote vraag gaan we nog één jaar door met de verkoop van dit heerlijke witbier. Ook in 2024 blijft dit verfrissende biertje beschikbaar en steun je de molen.  Behalve als drank kan het krijtmolenbier ook de basis vormen voor een heerlijk mosselgerecht!

Ingredienten: 2kg verse mosselen, 1 ui (fijn gehakt), 2 teentjes knoflook, 1 prei (in dunne ringen), 2 stengels bleekselderij (fijn gehakt), 330 ml krijtmolenbier, verse peterselie (gehakt) en zout en peper naar smaak.

Bereiding: Spoel de mosselen grondig af en verwijder de baarden; verhit wat olijfolie in een grote pan en fruit de uit, knoflook, prei en bleekselderij; voeg de mosselen toe en schenk het krijtmolenbier er overheen; dek de pan af en laat stomen tot ze opengaan (ca 5-7 minuten); bestrooi de mosselen met verse perselie en breng op smaak met zout en peper; serveer de mosselen met knapperig brood om in de heerlijke saus te dippen.

Geniet en eet smakelijk!

 

Het krijtmolenbier is te bestellen via een knop op onze website https://krijtmolen.nl of via  krijtmolenbier@krijtmolen.nl). Zie ook https://krijtmolen.nl/krijtmolenbier/

De Krijtmolen blijft doorgaan met het verbeteren van het onderhoud en met nieuwe activiteiten. Donaties blijven welkom op bankrekening NL71RABO0135630967 t.n.v. St. Krijtmolen d’Admiraal te Amsterdam, o.v.v. ‘Vrienden van de Krijtmolen’ of voor het opknappen van de Molenzaal via https://www.molens.nl/projecten

Voeg redactie@krijtmolen.nl toe aan je adresboek om er zeker van te zijn dat deze nieuwsbrief in je inbox terechtkomt. Je ontvangt de nieuwsbrief omdat je je hebt aangemeld voor de nieuwsbrief van Krijtmolen d’Admiraal. Nog geen abonnee? Klik hier. Wil je je afmelden? Klik hier.