Nieuwsbrief: Eind September 2023

In deze editie informatie over de crowdfunding bijeenkomst voor isolatie en aanpassing van de molenzaal, een terugblik op de september openmolendag, over ons enige echte krijtmolenbier en de lancering van de nieuwe molendatabase.

Beste vrienden en relaties,

De herfst staat voor de deur. Voor molens is dat altijd een onrustig jaargetijde: storm, onweer en harde regens. De krijtmolen houdt al meer dan 230 jaar stand, dus dat zal nu ook wel lukken, al is het klimaat sindsdien wel steeds extremer aan het worden… (foto: zomerstorm Poly 5 juli 2023)

Nieuwe crowdfunding voor de molen
Op vrijdag 20 oktober organiseren we een bijzondere bijeenkomst, met een aantrekkelijk programma, bedoeld om geld bijeen te brengen voor de aanpassing van de molenzaal. Deze zaal is – door de opbrengsten uit verhuur – essentieel voor het onderhoud van de molen. Na grondig advies van het Hout- en MeubileringsCollege (HMC) en van adviesbureau ‘De Groene Grachten’ hebben we nu concrete plannen voor dakisolatie, opknappen van het interieur, betere verlichting, een nieuwe entree en afscherming van de c.v.-ketel.
Samen met Vereniging De Hollandsche Molen gaan we (net als bij de vernieuwing van het riet) weer ‘krijt’-funden. Met een gevarieerd programma en concrete opties waarop kan worden ingetekend, mikken we op kleine en grotere donaties, leningen en voorschotten van vrienden en betrokken organisaties. Voor de grotere leningen geven we obligaties uit die als donatie aangemerkt kunnen worden (en tegelijk belastingvoordeel opleveren). Voor wie ons wil helpen om nú al vast te investeren bieden we vouchers aan, waarmee op een later moment de zaal gebruikt kan worden voor een bijeenkomst, feest of evenement. We proberen zo op korte termijn ongeveer € 30.000,- bij elkaar te krijgen. De bijeenkomst start op 20 oktober om 17.00 uur en duurt tot ongeveer 19.30 uur. Uiteraard is ook onze trouwe mascotte Rietje Admiraal weer van de partij. Jullie zijn van harte welkom; ook als je de portemonnee nog even dicht wil houden en alleen maar even wil horen wat we allemaal van plan zijn.

De eerste aanpassingen

Om te tonen dat het menens is hebben we al vast wat eerste zaken aangepakt. Het basisplan is gemaakt door leerlingen van het HMC. Inmiddels hebben we, in lijn met het nieuwe ontwerp, nieuwe deuren laten plaatsen tussen de hal en de zaal. Ook deze deuren zijn gemaakt door leerlingen van het HMC. De komende tijd zal de hal een verdere metamorfose ondergaan.

Verder zijn verschillende delen van het molencomplex professioneel in de verf gezet en is een buitenwand vervangen door een aantal vrijwilligers zodat de entree van de molenzaal weer een uitnodigende uitstraling heeft.

Open molendagen

Onze Openmolendagen worden altijd wel goed bezocht, maar de 2e zaterdag van september kregen we wel heel bijzonder bezoek! Zo’n 180 motorrijders die deelnamen aan een tocht van molen De Koe in Ermelo kwamen de Krijtmolen even aandoen. De Noordhollandschkanaaldijk stond vol met prachtige motoren, overigens in goede banen geleid door de organisatie waardoor het geen opstopping werd. In totaal bezochten 280 mensen de molen!

Krijtmolenbier

Ons krijtmolenbier gaat als een trein. We kennen al een aantal trouwe afnemers; particulieren, maar ook café Het Sluisje en Wine&Beershop Geheimedienst aan het Zonneplein in Noord. Van ieder biertje gaat 1 euro naar de molen. Het is een mooie en lekkere manier om de krijtmolen ook met kleine beetjes te steunen met extra inkomsten. We hebben vanwege het succes besloten nog één jaar door te gaan: er is een tweede bestelling geplaatst. Dus in 2024 ook krijtmolenbier!

Het bier is te bestellen via deze links op onze website

https://krijtmolen.nl  en  https://krijtmolen.nl/krijtmolenbier/

of per email via krijtmolenbier@krijtmolen.nl

Nieuwe molendatabase gelanceerd
Op woensdag 21 september j.l. werd in onze molen de nieuwe database van De Hollandse Molen gelanceerd. Deze database is nog uitgebreider en gebruiksvriendelijker dan de vorige. Als je echt alles van molens wil weten neem dan eens een kijkje: https://www.molendatabase.nl/